Announcement
Argument
La III edició de les Jornades d'Estudis Doctorals d'Art i de Musicologia té com a objectiuaportar una visió interdisciplinària dins l’àmbit de les Humanitats, amb la intenció dereflexionar sobre el concepte de poder com a mitjà de diferenciació i prestigi en tots elsseus nivells, en les diferents cultures i durant el transcurs de la història, a través de lacultura material, artística i musical.
L’exercici del poder, tant personal com institucional, ha funcionat en totes les societatscom a base i motor en la creació i desenvolupament d’aquestes, utilitzant-se com a eina dediferenciació entre individus i col·lectius determinats. El poder, per tant, es crea a partir dela desigualtat i la jerarquia, elements presents en qualsevol cultura i que, per a poderexistir, necessiten ser expressats i reconeguts per tothom. D’aquesta manera, un factor clauper a la legitimació del poder és la seva codificació en fórmules concretes que, molt sovint,podem trobar materialitzades en representacions artístiques, simbologia, mitologia,urbanisme, arquitectura, música, festes, rituals
Així doncs, en les jornades d’enguany es vol aprofundir en l’anàlisi de casos concrets apartir de múltiples perspectives d’estudi, per a mostrar diversos tipus de fórmules queevidenciïn la diferenciació, l’autoritat i el prestigi, servint-nos com a eina per a conèixeramb més profunditat els mecanismes de funcionament de cada societat, des de l’Antiguitatfins als nostres dies.
Els eixos fonamentals que vertebren el discurs de les jornades són els següents, acompanyats amb suggeriments de possibles temàtiques:
La representació del poder: tècniques i discursos implícits en la creació artística per representar la jerarquia del poder.
- La mitificació dels personatges a través de la seva representació idealitzada (des de La mort de Marat de David fins al merchandising de Jacint Verdaguer).
- Referències als elements arrelats a l’imaginari del poder com a eina de legitimació de la nova figura del poder (des de Napoleó retratat com a Juli Cèsar fins a Isabel Díaz Ayuso fotografiada com a la Mare de Déu).
- El poder arquitectònic: edificis destinats a l’exercici del poder o creats per les elits, tipologies urbanístiques, espais especialitzats…
- La disputa del poder: propaganda política a través de l'art en conflictes bèl·lics.
La simbologia del poder: la vinculació de diferents símbols a un element de l’estructura de poder.
- L’heràldica: escuts, banderes, lemes i altres elements associats al llinatge familiar i la seva legitimació.
- Iconografia i rituals dels règims polítics com a eines d’imposició del poder entrela societat (des de Lluís XIV com el Sol al ballet de court fins a la simbologia dels règims totalitaris i democràtics).
- El valor simbòlic dels elements naturals: animals, plantes, materials…
El poder dogmàtic, la mística i el món funerari
- L’escenificació ritual i cerimonial del poder.
- Les diferents formes de litúrgia musical com a legitimadores de les escissions del catolicisme.
- Mitologia i dogmes.
- L’arquitectura i l’edifici sagrat com a representació espacial del poder.
- Iconografia religiosa i vestimenta del clergat.
- Característiques i diferències de tipologies de sepultura entre col·lectius de classe desigual.
- Tipologies de ritus funeraris (Tenen caràcter privatiu? Intervé un factoreconòmic? Etc.)
- Característiques dels espais destinats a enterraments i culte als difunts.
Objectius
- Reflexionar sobre què és el poder; com i qui l’exerceix.
- Identificar en una obra artística o producte cultural la influència de poder exercida per alguna figura externa.
- Reconèixer els mecanismes de representació del poder i reflexionar sobre la seva implicació.
- Identificar i analitzar l’associació entre forma i idea que crea els símbols culturals del poder.
- Entendre el funcionament del sistema simbòlic en la societat i com aquests símbols, com a construccions socials que són, són permutables i apropiables.
- Veure l’art i la cultura com a portador de contingut ideològic, polític i social.- Entendre i conscienciar del pes i funció de la cultura en la legitimació del sistema ide les seves jerarquies sociopolítiques.
A qui va dirigit
Estudiants doctorals involucrats en estudis de diferents especialitats d’Humanitats com Història de l’Art, Musicologia, Arqueologia, Història, Antropologia, Literatura i altres disciplines que plantegin temes d’anàlisi concrets en vinculació a la temàtica expressada en aquesta proposta.
Enviament de propostes
Les propostes de comunicació han d’enviar-se en format de resum d’entre 250 i 350 paraules. En cas de ser acceptat, el ponent haurà de desenvolupar la seva comunicació oralen un màxim de 20 minuts, més 10 de preguntes i debat sobre la seva exposició.
Les comunicacions tindran lloc els dies 15 i 16 de desembre de 2022 a la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la possibilitat de participar presencialmente o en línia.
Les propostes han d’incloure:
- Un títol
- El nom, dades de contacte i afiliació institucional del ponent
- A quina línia temàtica de les propostes s’adscriu
- El cos del resum d’entre 250 i 350 paraules
- Entre 3 i 5 paraules clau que defineixin el tema proposat
- Un breu currículum del ponent (màx. 200 paraules)
Els ponents tindran, posteriorment, la possibilitat d’enviar el contingut de la seva ponència redactat en format d’article per a la seva publicació en el llibre d’actes de les jornades.
Les propostes han d’enviar-se a l’adreça de correu electrònic doctorands.artimusicologia.uab@gmail.com abans del tancament de recepció de resums
el dia 16 de setembre de 2022.
La decisió del comitè sobre l’acceptació de propostes escomunicarà als interessats a partir del 3 d’octubre de 2022.
Els resultats podran ser: acceptada; acceptada provisional (inclourà un comentari amb millores a fer); no acceptada. Es faran, als interessants que ho demanin abans de la celebració de les jornades, certificatsd’assistència. A tots els ponents se'ls lliurarà un certificat de participació per defecte.
Comitè científic
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)
- Noa Font Agraz (doctoral student, UAB)
- Geydy Rodríguez Wood (doctoral student, UAB)
- Paula Buades Morales (doctoral student, UAB)
- Mireia Vilà Ruiz (doctoral student, UAB)
Coordinació
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)
Argumentos
La III edición de las Jornadas de Estudios Doctorales de Arte y de Musicología tiene comoobjetivo aportar una visión interdisciplinar en el ámbito de las Humanidades. Su intenciónes la de reflexionar sobre el concepto de poder como medio de diferenciación y prestigioen todos sus niveles, en las diferentes culturas y durante el transcurso de la historia; através de la cultura material, artística y musical.
El ejercicio del poder, tanto personal como institucional, ha funcionado en todas lassociedades como base y motor creativo y de desarrollo, como una herramienta dediferenciación entre individuos y colectivos determinados. El poder, por tanto, se crea apartir de la desigualdad y la jerarquía, elementos presentes en cualquier cultura y que, parasu existencia, se necesita que se expresen y se reconozcan por parte de todo el colectivoinvolucrado. Por ello, un factor clave para la legitimación del poder es su codificación enfórmulas concretas que, muy habitualmente, podemos encontrar materializadas enrepresentaciones artísticas, simbólicas, mitológicas, urbanísticas, arquitectónicas,musicales, festivas, rituales…
En las jornadas de este año, se pretende profundizar en el análisis de casos concretos apartir de múltiples perspectivas de estudio. El objetivo es mostrar diversos tipos defórmulas que evidencien la diferenciación, la autoridad y el prestigio, que nos sirvan comoherramienta para conocer más profundamente los mecanismos de funcionamiento de cadasociedad, desde la Antigüedad hasta nuestros días.
Los ejes fundamentales que vertebran el discurso de las jornadas son los siguientes, acompañados con sugerencias de posibles temáticas:
- La representación del poder: técnicas y discursos implícitos en la creación artística que representan la jerarquía del poder.
- La mitificación de los personajes a través de su representación idealizada (desde La muerte de Marat de David hasta el merchandising de Jacint Verdaguer).
- Referencias a los elementos arraigados en el imaginario del poder como técnica de legitimación de la nueva figura de poder (desde Napoleón retratado como Julio César hasta Isabel Díaz Ayuso posando como la Virgen en sesión fotográfica).
- El poder arquitectónico: edificios destinados al ejercicio del poder o creados por/para las élites, tipologías urbanísticas, espacios especializados…
- La disputa del poder: propaganda política a través del arte en conflictos bélicos.
La simbología del poder: la vinculación de diferentes símbolos a un elemento de la estructura de poder.
- La heráldica: escudos, banderas, lemas y otros elementos asociados al linaje familiar y a su legitimación.
- Iconografía y rituales de los regímenes políticos como método de imposición del poder entre la sociedad (desde Luis XIV como el Sol en el ballet de corte hasta la simbología de los regímenes totalitarios y de la democracia).
- El valor simbólico de los elementos naturales: animales, plantas, materiales…
El poder dogmático, la mística y el mundo funerario
- La escenificación ritual y ceremonial del poder.
- Las diferentes formas de liturgia musical como legitimadoras de las escisiones religiosas.
- Mitología y dogmas.
- El edificio sagrado como representación espacial del poder.
- Iconografía religiosa y vestimenta del clero.
- Características y diferentes tipologías de sepultura entre colectivos de clases desiguales.
- Tipologías de ritos funerarios (¿Tienen carácter privativo? ¿Interviene un factor económico? Etc.)
- Características de los espacios destinados a enterramientos y culto a los difuntos.
Objetivos
- Reflexionar sobre qué es el poder, cómo y quién lo ejerce.
- Identificar en una obra artística o producto cultural la influencia de poder ejercida por alguna figura externa.
- Reconocer los mecanismos de representación del poder y reflexionar sobre su implicación.
- Identificar y analizar la asociación entre forma e idea que crea los símbolos culturales del poder.
- Entender el funcionamiento del sistema simbólico en la sociedad y cómo estos símbolos, como construcciones sociales que son, son permutables y apropiables.
- Ver el arte y la cultura como portadores de contenido ideológico, político y social.
- Entender y concienciarse del peso y función de la cultura en la legitimación del sistema y de sus jerarquías sociopolíticas.
A quién va dirigido
Estudiantes doctorales involucrados en estudios de diferentes especialidades de las Humanidades, como Historia del Arte, Musicología, Arqueología, Historia, Antropología, Literatura y otras disciplinas que planteen temas de análisis concretos en vinculación a la temática expresada en esta propuesta.
Envío de propuestas
Las propuestas de comunicación se enviarán en formato de resumen de entre 250 y 350 palabras. En caso de ser aceptado, el ponente tendrá que desarrollar su comunicación oral en un máximo de 20 minutos, más otros 10 de preguntas y debate sobre su exposición.
Las comunicaciones tendrán lugar los días 15 y 16 de diciembre de 2022 en la facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Autónoma de Barcelona, con la posibilidad de participar presencialmente o en línea.
Las propuestas deben incluir:
- Un título
- El nombre, datos de contacto y afiliación institucional del ponente
- A qué línea temática de las propuestas se adscribe
- El cuerpo del resumen de entre 250 y 350 palabras
- Entre 3 y 5 palabras clave que definan el tema propuesto
- Un breve currículum del ponente (máx. 200 palabras)
Los ponentes tendrán, posteriormente, la posibilidad de enviar el contenido de su ponencia redactado en el formato de artículo para su publicación en el libro de actas de las jornadas.
Las propuestas han de enviarse a la dirección de correo electrónico doctorands.artimusicologia.uab@gmail.com antes del cierre de recepción de resúmenes el
día 16 de septiembre de 2022.
La decisión del comité sobre la aceptación de propuestasse comunicará a los interesados a partir del 3 de octubre de 2022. El resultado podrá ser:aceptada; aceptada provisional (incluirá correcciones a realizar); no aceptada.
Se harán, a los interesados que lo soliciten antes de la celebración de las jornadas, certificados de asistencia a las jornadas. A todos los ponentes se les entregará uncertificado de participación por defecto.
Comité científico
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)
- Noa Font Agraz (doctoral student, UAB)
- Geydy Rodríguez Wood (doctoral student, UAB)
- Paula Buades Morales (doctoral student, UAB)
- Mireia Vilà Ruiz (doctoral student, UAB)
Coordinadoras
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)
Argument
The 3rd edition of the Conference on Doctoral Studies in Art and Musicology has the goalof providing an interdisciplinary vision in the field of Humanities. It aims at reflecting onthe concept of power as a means of differentiation and prestige on all its levels, in thedifferent cultures and during the course of history; through the material, artistic andmusical culture.
The exercise of power, both personal and institutional, has worked in all societies as acreative and developmental basis and engine, as a way of making a difference betweenindividuals and determined collectives. Power is created from inequality and hierarchy,present elements in any culture and, in order for it to exist, they necessarily have to beexpressed and recognized by all the members of the involved collective. That’s why a keyfact for the legitimacy of power is its codification into concrete formulas that, quite often,can be found materialized in artistic, symbolic, mythological, urban, architectural, musical,festive or ritual representations.
This year’s conference intends to deepen in the analysis of specific cases from multipleperspectives of study. The goal is to show several types of formulas that show thedifferentiation, the authoritarianism and the prestige of power that we can use as examplesto deepen into the mechanisms of each society, from Antiquity until our present days.
The central concept that structures the theme of the conference are the following ones, accompanied by suggestions of possible topics:
- The representation of power: implicit techniques and discourses in the artistic creation that represent the hierarchy of power.
- The mythification of people through their idealized representation (from The death of Marat by David to the merchandising of Jacint Verdaguer).
- References to the elements rooted in the imaginary of power as techniques of legitimation of the new figure of power (from Napoleon portrayed as Julius Cesar to Isabel Díaz Ayuso’s photoshoot as the Virgin).
- Architectural power: buildings destined to show power or created by/for the elites, urban typologies, specialized space...
- The dispute of power: political propaganda through art in military conflicts.
The symbolism of power: the association of different symbols to an element of the power structure.
- The heraldry: shields, flags, mottos and other elements associated with family lineage and legitimation.
- Iconography and rituals of political regimes as a method of imposition of power between society (from Louis XIV as the Sun in the court ballet to the symbolism of totalitarian rules and democracies).
- The symbolic value of natural elements: animals, plants, materials...
Dogmatic power, mysticism and the funeral world
- The staging of the ritual and ceremonialism of power.
- The different forms of musical liturgy as legitimations of religious splits.
- Mythology and dogmas.
- The sacred building as a spatial representation of power.
- Religious iconography and dressing of the clergy.
- Characteristic and different types of burial between groups of unequal classes.
- Types of funerary rites (Do they have a primitive nature? ¿Does an economical factor take part? etc.)
- Characteristics of the space destined to burials and cults to the deceased.
Objectives
- To reflect on what power is, how and who practices it.
- To identify in an artistic work or cultural product the influence of power practiced by an external figure.
- To recognize the mechanisms of representation of power and reflect on their involvement.
- To identify and analyze the association between form and idea that creates the cultural symbols of power.
- To understand the functioning of the symbolic system in society and how these symbols, as social constructions, can be permuted and appropriated.
- To see art and culture as the carriers of ideological, political and social meanings.
- To understand and be aware of the relevance and function of culture in the legitimation of the established system and its socio-political hierarchies.
Who it is addressed to
Doctoral students involved in studies of different specializations within Humanities, such as Art History, Musicology, Archaeology, History, Anthropology, Literature and other disciplines that perform specific analysis in connection with the topic that this call for papers addresses.
How to send your abstract
The abstracts will be sent as a summary of between 250 and 350 words. If accepted, the speaker will have to develop his/her oral communication in a maximum of 20 minutes, plus 10 more minutes for questions and debate about his/her speech.
The communications will take place on December 15th and 16th, 2022 at the faculty of Arts and Humanities of the Autonomous University of Barcelona. Speakers can either participate in person or online.
The abstract must include:
- A title
- The name, contact data and institutional affiliation of the speaker
- To what topic from the suggested it belongs to
- The body of the summary between 250 and 350 words
- From 3 to 5 key words that define the proposed topic
- A brief curriculum of the speaker (max. 200 words)
The speakers will subsequently have the possibility of sending the content of their presentation written in the format of an article for its publication in the minutes book of the conference.
The abstracts must be sent to the email address doctorands.artimusicologia.uab@gmail.com before the closing of abstract’s reception
on September 16th, 2022.
The decision of the committee on the acceptance of proposals will be communicated to the interested applicants from October 3rd, 2022 on.
The result maybe: accepted; provisionally accepted (including corrections to be made); not accepted. For the people that request it before the celebration of the conference, assistance certificates will be delivered. All the speakers will receive a certificate of participation.
Scientific committee
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)
- Noa Font Agraz (doctoral student, UAB)
- Geydy Rodríguez Wood (doctoral student, UAB)
- Paula Buades Morales (doctoral student, UAB)
- Mireia Vilà Ruiz (doctoral student, UAB)
Coordinators
- José Miguel Pérez Aparicio (doctoral researcher and assistant teacher, UAB – Ministry of Universities)
- Marta Huete Casanovas (doctoral student, UAB)